wildkamperen in wales

Wildkamperen in Wales

Wildkamperen in Wales

Dit avontuur in Wales is – na wildkamperen in de Ardennen en Zweden – het derde buitenlandse avontuur op Microadventure.nl. Het kon ook niet anders; ik ben dit jaar voor mijn werk verhuisd naar Engeland, en microadventures in Nederland zijn daarmee net iets lastiger geworden. Gelukkig is Groot-Britannië een uitstekende plek om de traditie voort te zetten, al heb ik het dit keer helaas zonder Arjen moeten stellen. Brits microavonturier Mike heeft me op een doodnormale doordeweekse dinsdag meegenomen naar een makkelijk begaanbare maar prachtige plek in het Noorden van Wales: Moel Famau; dat waarschijnlijk ‘kale rots’ betekent. De volgende dag zaten we (een uurtje te laat) gewoon weer op kantoor. Wildkamperen in Wales is eigenlijk niet de bedoeling, maar zolang je niemand lastig valt en je een beetje gedraagd, kraait er geen haan naar.

wildkamperen wales

Moel Famau

Moel Famau is met 555 meter een van de hoogste pieken in de Clwydian Range in Wales. Het gebied bestaat voor een groot deel uit heide (slaapt lekker!), en is bestempeld als een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’, en daarmee net niet een National Park. Op de top kan je behoorlijk ver in alle richtingen kijken, dus steden als Liverpool en Manchester, de toren van Blackpool en de pieken van Snowdonia kan je allemaal zien liggen. In het donker valt het op dat vooral vanuit Engeland veel licht te zien is, en dat dat vanuit Wales zelf heel anders is.

wildkamperen wales

Jubilee Tower

Bovenop de top staat de voet van wat een imposante toren had moeten worden. Toen George de Derde in 1810 50 jaar op de troon zat, leek het Thomas Harrison een mooi idee om een enorme toren op de hoogste piek in de omgeving te bouwen om dat te vieren. Het moest een obelisk uit drie delen worden. De toren is nooit afgemaakt vanwege geldgebrek, en in 1862 heeft een storm korte metten gemaakt met wat er al wel stond. Vanwege de veiligheid heeft men toen maar alles behalve de voet van de toren afgebroken, en die staat er vandaag de dag nog steeds.

wildkaperen wales

Wildkamperen in Wales

We hadden de koudste dag van het jaar uitgezocht om de klim te maken. We hebben nog wel ons eten warmgemaakt naast de Jubilee Tower, maar daarna zijn we weer iets afgedaald aan de luwte-kant van de top, zodat we iets warmer zouden kunnen slapen. Het grote verschil met Nederland is het absolute gebrek aan licht; waar je in Holland altijd nog wel een snelweg in de verte hoort, of het licht van kassen in het Westland weerkaatst ziet tegen de wolken, kan je in hier echt flink bij alles uit de buurt zijn. Dat maakt wildkamperen in Wales aan de ene kant makkelijker (je komt toch niemand tegen) en moeilijker; op de paden lopen midden in de nacht nog genoeg mensen (om 22:00 uur kwam er een gezin met kinderen naar de top lopen terwijl het min 6 graden en pikdonker was), dus je moet bij maanlicht een geschikte plek van het pad af zien te vinden. We hebben in onze skikleding (protip trouwens: je blijft warm en droog in je skibroek) flink door de heide moeten ploegen om een geschikt plekje te vinden.

wildkamperen wales

Wildkamperen in Wales is een slag apart van wat we tot nu toe in Nederland hebben gezien. Het uitzicht is mooier, de route uitdagender, het landschap gevarieerder. Toch blijft een avontuur in de buurt van je eigen huis zijn eigen charme houden: je ontdekt nieuwe dingen in je eigen omgeving die je anders nooit zou hebben gezien, en leert op een hele andere manier naar de natuur en inrichting van Nederland kijken. Maar nu mijn huis in Engeland staat, ben ik vastbesloten om ook mijn nieuwe directe omgeving te verkennen.BV_Summercampaign_Zanox_Email_House6_500x500

Meeschrijven?

Arjen en Renze zijn op zoek naar mede-microavonturiers! Ga jij ook graag op microadventure in Nederland, en lijkt het je fantastisch om over je belevenissen, outdoor cooking en bushcraft te schrijven op dit blog?

Laat het ons weten en we nemen contact met je op!
Woon/werk je in het buitenland, wil je dat graag of ben je er veel te vinden, en ben je avontuurlijk ingesteld? Dan horen we ook graag van je!

Comments 1

  1. Caroline

    Met veel plezier op jullie website zitten lezen! Hier ook geen kans op macro avonturen (later misschien), dus daarom ook micro, maar zeker niet minder leuk! Schaatsen, kamperen, wandelen en van de zomer naar Engeland! Leuk om dan jullie belevenissen te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *