wildkamperen in nederland

Wildkamperen In Nederland: Een Onvergetelijke Ervaring

Niets heerlijker dan na een dag hard werken de rugzak om te doen, fiets, trein of auto te pakken en te vertrekken naar een bosrijk gebied in de buurt. Samen met een vriend of vriendin, wat eten en een paar biertjes. Wildkamperen in Nederland is eenvoudiger dan je misschien denkt en het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Het begint allemaal met een goed idee en vervolgens een plan. Maak het jezelf daarin niet te moeilijk, want in drie stappen kun jij deze week overnachten onder de sterrenhemel.

Stap 1: prik een datum;
Stap 2: kies een locatie in de buurt;
Stap 3: ga er naartoe.

En zo simpel is het echt.

Waar kun je wildkamperen?

wildkamperen in nederland
Zoals je vaker hebt kunnen lezen op deze blog is een Microadventure een klein avontuur op 1 à 2 uur afstand. Zo blijft het avontuur binnen handbereik en zal je het eerder daadwerkelijk ondernemen. Daarnaast is er in jouw eigen omgeving meer te zien dan de meeste mensen weten. Als wij een nieuwe locatie zoeken, openen naar Google Maps, trekken een cirkel op maximaal 2 uur en kiezen een locatie. Je weet nooit wat je precies aan zal treffen, maar wij vinden dat een leuk onderdeel van het wildkamperen.

Is wildkamperen verboden?

wildkamperen in nederland
Tot 2008 had je in Nederland de kampeerwet en was wildkamperen overal in Nederland verboden. Maar sinds die tijd is de kampeerwet komen te vervallen. Helaas betekent dit niet automatisch dat wildkamperen nu legaal is geworden. Het is namelijk de bedoeling dat gemeenten kamperen zelfstandig reguleren middels een eigen plaatselijk verordening, de zogenaamde APV. De regels omtrent kamperen verschillen per gemeente. Zo kan het zijn dat er in jouw gemeente geen verbod opgenomen is, of dat je alleen een boete krijgt wanneer je slapend gesnapt wordt. Als je wilt weten hoe het in jouw gemeente geregeld is dan kun je de APV opvragen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gelijk op avontuur gaan door de rugzak uit de kast te halen en op pad te gaan.

Om alvast wat inspiratie en toffe ideeën op te doen kun je ons gratis e-book downloaden met de 7 mooiste locaties van Nederland >>

DIRECT-GRATIS-DOWNLOADEN >>de-7-mooiste-locaties-voor-een-microadventure

Comments 4

 1. Giljam Veringa

  Hallo Micradventure Nederland ,

  Dinsdag en woensdag een onvergetelijke kano trektocht door de Wieden gemaakt.
  De Wieden is het aangrenzende natuurgebied aan de weerribben en zeker daarom niet minder mooi.
  Samen met mijn dochter Zoë van 20 een trektocht gemaakt en vele Reeën, rietgorzen ,ganzen en twee keer de lepelaar gezien.
  S’ nachts overnacht in een bosperceel(enigszins illegaal ik weet het) en eten gekookt op kampvuur met een heerlijk biertje erbij in één woord Fantastisch met een hoofdletter F.
  We zijn om een uurtje of 11 gaan slapen en werden midden in de nacht wakker door een agresief onheilspellend geschreeuw cq gejank van een bosbewoner aldaar die zijn paringsroep over de met riet gekraagde percelen uitbulderde .Hevig voet stampend stond hij op tien meter afstand van de tent “de Visotter”! Wat een herrie kan dat prachtige beest uitkramen.
  Wat een geweldige microadventure was dit weer en zeker één om nooit te vergeten!

  1. Post
   Author
   Arjen de Boer

   Hoi Giljam,

   Dat klinkt inderdaad als een onvergetelijk microadventure! Dank je wel voor het delen van je verhaal.

   Wat tof ook dat jullie zoveel wildlife hebben kunnen spotten. Het is altijd afwachten wat je tegenkomt. Zo’n bulderende visotter midden in de nacht is in ieder geval niet iets dat je verwacht.

   Heb je ook tips voor lezers die ook een microadventure willen beleven in de Weerribben/ de Wieden?

   1. Giljam

    Jazeker, een tip voor als je ooit per kano op Microadventure gaat in de wieden of weerribben is ” kijk goed in het water richting de vaste wal of het riet”. Ringslangen zwemmen af en aan en het is echt prachtig om te zien hoe zij zich voortbewegen in het water. Probeer de kano routes te mijden en neem de kleine slootjes, met gps of stafkaarten goed te doen.
    Veel plezier!

 2. Post
  Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *