Hiken in de Ardennen

Wandelen en wildkamperen in de Ardennen: waar moet je op letten?

Het originele plan was om met twee teams in tegenovergestelde richting over een uitdagende wandelroute door de Alpen te hiken, maar Joram (die ook mee was naar Zweden) haakte af, dus werd dat wandelen-met-een-team-idee lastig.

Het alternatief werd een paar dagen wandelen door de Ardennen in het Zuiden van België: ook leuk! Het plan: de auto parkeren bij het kasteel van Bouillon, liften naar de Franse grens en de GR16 (Grande Randonnée nummer 16) terug naar de auto volgen.

liften naar Frankrijk

Dat liften ging nog voorspoedig ook: in no-time zaten we in een pick-up met een kerel van onze leeftijd. Eenmaal aan de praat bleek alleen dat hij die weg al een poosje op-en-neer aan het rijden was, gewoon om de tijd te doden. En de manier waarop hij reed, suggereerde dat de tijd niet het enige was dat hij probeerde te doden.

Wandelen over de GR16

Vooraf waren we nog lekker naïef in de veronderstelling dat het pad vast een beetje de rivier (de Semois) zou volgen, en we dus een vrij vlakke wandeling langs een watertje met genoeg zwem- vis- en kampeermogelijkheden voor de boeg hadden. Bleek niet zo te zijn: telkens dook de route weer het bos in, de heuvel op. Eenmaal bovenop de top was het direct weer naar beneden, terug naar de rivier, bruggetje over en aan de overkant weer precies hetzelfde. Nou zijn dat klimmetjes van 300 meter per stuk, maar als je dat kéér-op-kéér moet doen met 15 kilo op je rug, maak je toch minder vorderingen dan je vooraf had ingepland. En omdat wij ook een beetje salon-avonturiers zijn en het wel leuk moet blijven, hebben we net iets over de helft weer gewoon onze duim opgestoken langs de kant van de weg.BV_Summercampaign_Zanox_Email_House6_500x500

vissen

Een mooi idee: vis vangen zonder iets te doen. Dus onze lege waterflessen moesten er aan geloven en werden omgebouwd tot vissenval. Volgens Het Internet vang je hier alleen kleine visjes mee, dus we hebben de bovenkant van de fles er af gesneden om grotere vissen naar binnen te kunnen laten. Het heeft niet geholpen: we hebben geen enkele vis gevangen. Beetje gênant, want op allerlei visfora vind je talloze voorbeelden van mensen die binnen 2 minuten allerhande vissen in hun flesje hebben.

Overnachten

We hebben twee nachten in de buitenlucht doorgebracht. De eerste nog in Frankrijk in het bos, de tweede een stuk verderop, langs de rivier. Dat laatste bood de mogelijkheid tot een frisse duik, en dat is (net als een biertje) toch wel verplichte kost tijdens onze microadventures, vinden wij. Check de korte video-impressie voor een beeld van onze tocht, en check de kaart daaronder voor de route en campsites.090217_500x500_thalys soleil_zomercampagne_nl

Veel dank aan Eelco voor zijn gezelschap tijdens deze mooie trip!

Vond je dit leuk om te lezen? Denk er dan eens over om ons eBook ‘de 7 mooiste locaties in Nederland’ te downloaden. Het is helemaal gratis, en geeft je met tientallen foto’s genoeg inspiratie voor je eigen microadventure!

Comments 5

 1. Danny

  Top filmpje heren!

  Die slaapzakken zijn echt briljant! Mag ik vragen waar jullie die vandaan hebben?

  Grt. Danny

 2. Edward

  Hallo, hoe zat het juist met de kampeerplaatsen? Was er niet te veel passage? Hebben jullie de eigenaar gecontacteerd of zo? Ik zou namelijk zelf ook met een vriend daar willen gaan trekken.
  Groetjes, Edward

 3. Renze

  Hi Edward,
  We hebben rustige plekken opgezocht die een flink eind van het pad aflagen, zodat we niemand zouden storen. Als je geen rotzooi en lawaai maakt en alles netjes achterlaat kraait er doorgaans geen haan naar. Het blijft formeel niet toegestaan, dus het blijft op eigen verantwoordelijkheid.

  Leuk dat je zelf ook wilt gaan! Laat even weten hoe leuk het was!

  1. Edward

   Zoals beloofd: hier is hoe het geweest is.
   Eigenlijk een beetje zoals bij jullie: niet volgens plan, maar wel heel plezant. We kwamen aan met de trein in Gedinne van waaruit we richting les hautes rivieres begonnen te stappen. Maar al snel bleek dat dit heel lang zou duren dus staken we ook onze duim op. Na enige tijd dit te doen werden we afgezet op zo’n 7km van ons doel. Eenmaal aangekomen zochten we ons een rustig plekje om onze hangmatten op te hangen.
   De volgende dag verliep zowat hetzelfde: de GR16 hebben we helaas nooit kunnen volgen maar we zijn overal wel geraakt. Onze tweede kampplaats lag op zo’n 20 meter van de rivier wat wel heel leuk was. Vissen hebben we niet gedaan maar zwemmen een stuk of 3 keer. Ons eindstation was Carlsbourg.
   De enige echte afknapper van onze reis was er na: blijkbaar hadden we ons water niet genoeg gezuiverd want diezelfde avond werden we allebei ziek: overgeven, diarree… Het was een goede les! Maar voor de rest hebben we ons goed geamuseerd in wat je echt wel een avontuurtje kunt noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *