vuur maken met drie tips

Vuur maken was nooit zo makkelijk: 3 onmisbare tips voor een indrukwekkend kampvuur

Iedereen kan een vuur maken met een aansteker. Hoewel het in veel gevallen nog lastig kan zijn om het gaande te houden: de kleine takjes willen nog wel branden, maar de grote blokken willen maar geen vlam vatten. Herkenbaar? We hebben drie tips voor je op een rijtje gezet waar je elke keer weer een indrukwekkend kampvuur mee maakt. En het mooie is dat je niet je hele avond in het vuur hoef te zitten porren: één keer aansteken, en het blijft de hele avond branden!

 

Begin met de grote blokken

Dit klinkt natuurlijk nogal tegennatuurlijk. Grote blokken branden immers supermoeilijk. Toch werkt het: stapel al je hout op elkaar, en leg de grootste blokken op de onderste rij. Leg ze strak tegen elkaar aan. Leg de net iets kleinere takken daarboven en werk zo door tot de kleinste twijgjes bovenop liggen. De bovenste laag mag iets losser liggen. Het idee is dat je zometeen het vuur maakt op de bovenkant van de brandstapel, en de hete, brandende restjes naar de laag eronder vallen. Die vatten op die manier zelf ook vlam. Deze manier van een vuur maken zorgt ervoor dat je maar één keer iets aan hoeft te steken, en de rest helemaal vanzelf gaat!

Steek een tampon aan

Dit is de enige goede reden om als kerel een stapeltje tampons bij je te hebben: ze wegen niets, er passen er duizend in je broekzak, en ze branden als een ketter. Pluis ze een klein beetje uit elkaar en maak een vonkje met je zakmes (dit is de mijne: goedkoop en fijn) en het ding vliegt meteen in brand. Er is eigenlijk geen enkele manier waarmee vuur maken nog makkelijker gaat.

Vuur maken met een firestick

Dit kost wat tijd, maar is wel echt superhandig om je vuur het stuk van een brandende tampon naar een woekerende brand te laten overbruggen. Kerf flinke halen in een semi-dikke tak. Daar doe je twee dingen mee: je krijgt heel veel gratis schaafsel, wat lekker makkelijk brand en het beginnende vuur maken vereenvoudigd. Het tweede voordeel is dat het vuur de hout veel makkelijker pakt met al die halen erin. Check het filmpje voor een voorbeeld.

 

And there you have it: drie tips die je elke keer opnieuw helpen bij het vuur maken zonder aansteker. In het wild, op een microadventure in Nederland of gewoon in je eigen tuin om indruk te maken op je vrienden: jij bent met een paar supermakkelijke tips voortaan de firemaster van de buurt!

 

Comments 1

  1. Gerben

    De tampons thuis invetten met vaseline of standaard een potje bij je hebben is een geweldige fire starter. Je haalt meer brand tijd uit je tampon en is vuur vaster met wind of druppels water. Buiten het formaat van de tampon is de waterdichte verpakking ideaal voor tijdens kamperen. Ze zitten standaard in m’n survival kit. Groet en bedankt voor de leuke site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *