vuur in een grot

3 tips om veilig vuur in een grot te maken

Is vuur in een grot veilig? Vuur in een grot klinkt als iets wat een behoorlijk slecht idee zou kunnen zijn. Vuur zuigt zuurstof aan, en dat kan je dan niet meer zelf inademen! Plus: komt er niet een enorme bak rook van een zelfgemaakt vuurtje af? Nee, vuur in een grot is een slecht idee: het is een veel beter idee om een vuurtje te maken bij de ingang, toch? Dachten wij ook. Blijkt dus niet zo te zijn. Hier lees je waarom.

Vuur in een grot

Als je vuur buiten de grot maakt, vlak voor de ingang, dan stel je je vuurtje niet alleen bloot aan de elementen, maar waait de rook ook nog eens je grot in. Dikke kans dat je ook wil slapen in die grot, en dan is rook in je snuffertje behoorlijk astma-opwekkend.

Vuur in grot

Maak het vuur achterin de grot

Vuur trekt zuurstof aan, gebruikt het bij de verbranding en stuurt allerhande andere gassen de ozon in. Die gassen zijn warm, dus stijgen ze op. De zuurstof komt dus over de grond binnen (van buiten), en de warme verbrandingsgassen gaan via het plafond weer naar buiten. Zo hou je zuurstof in je grot (moet natuurlijk niet te laag zijn), blijft het lekker warm, ben je minder zichtbaar, hou je muggen buiten en bescherm je jezelf en je vuur van de buitenwereld .

Maak het vuur niet te groot

Stel je voor dat je weet wat voor soort steen er in de rots om je grot heen zit. En stel je vervolgens voor dat je weet hoe gevoelig dat gesteente is voor plotselinge temperatuurwisselingen. In dat geval zou je een goede afweging kunnen maken over hoe groot je je vuur kan maken, en of er instortingsgevaar kan onstaan als je vuur de rots opwarmt. Maar dat weet je allemaal niet, dus is het verstandig om je vuur lekker klein te houden en de vlammen niet tegen het plafond aan te laten slaan. In een grot gaat de warmte toch nergens heen, en wordt het werkaatst via de wanden, dus je hebt niet een heel groot vuur nodig om warm te blijven. Extra gratis protip: ga tussen de wand van de grot en het vuur inzitten: de hitte weerkaatst via de wand terug naar je rug, zodat je aan twee kanten opwarmt. Plus: het vuur komt niet te dicht bij de wand, zodat het niet al te veel opwarmt, wat instortingsgevaar verkleint.

Gebruik kurkdroog hout

Maar dan ook echt kurk. Nat hout rookt. Of stoomt. Er komt zoveel narigheid vanaf dat de kans groot is dat je jezelf uitrookt. Met droog hout is dat veel minder het geval, en (open deur alert) het brandt ook veel beter dan nat hout.
Nog een slimme tip (al zeg ik het zelf): stapel je hout van groot (onderop) naar klein (bovenop). Voor veel mensen zal dat tegennatuurlijk klinken (“je moet toch een piramidetje bouwen van kleine takjes!?”), maar als je het kleine spul aansteekt bovenop je stapel hout, zullen de kooltjes telkens een laag naar beneden vallen en die laag opwarmen en aansteken. Dit levert een warmere, schonere verbranding op, waar je amper naar hoeft om te kijken. En levert dus ook minder rook op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *