leren schaatsen thialf

Leren schaatsen met de experts van Thialf Heerenveen

Schaatsen is misschien wel het meest Hollandse dat er is. Een korte blik op de medaillespiegel van de Olympische Winterspelen in Sochy is genoeg om te weten dat niemand überhaupt in de buurt komt van de Nederlandse schaatsers. Zelf heb ik het nooit gekund. Op de één of andere manier ligt er nooit lang genoeg ijs om het goed te leren. Bovendien heb ik geen idee op wat voor soort schaatsen ik het zou moeten leren. Er zat maar één ding op: voordat het ijs dit jaar dik genoeg is, vroegen we de experts van Thialf Heerenveen alles wat jij moet weten om te leren schaatsen. Aan het woord is Dennis Schuurman van Schaatsschool Thialf.

Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten bij het leren schaatsen?

Vaak willen mensen te snel leren schaatsen. Dat geldt voor de bewegingen, maar ook voor de keuze van het materiaal: veel mensen willen meteen hele dure schaatsen kopen, maar dat is voor een beginner helemaal niet nodig: als ze scherp zijn, is dat meer dan voldoende. Beginnende schaatsers willen ook meteen de bewegingen onder de knie hebben (“links, rechts: daar gaat ‘ie!”), zonder eerst echt de tijd te nemen om de goede schaatshouding onder de knie te krijgen. Onze ervaring is dat mensen eigenlijk altijd veel steviger en stabieler op hun schaatsen staan, als je ze eerst de juiste houding uitlegt.

schaatsen houding

Afbeelding van deschaatssport.nl

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het leren schaatsen?

In volgorde van aandacht:
1. Houding
2. Verzamelen van je gewicht boven het steunpunt (de schaats)
3. Sturen van de schaats (naar binnen draaien)
4. Zorgen dat je pas laat op je andere schaats gaat staan.

schaatsen leren buiten beginners microadventure

Flickr.com

Hoe ziet vooruitgang er uit? Welke oefeningen zij zinvol in welke volgorde? Hoe snel kan je vooruitgang verwachten?

Het beste dat beginners kunnen doen is oefenen met de juiste houding, door te glijden (dus niet af te zetten) in de schaatshouding, op twee benen. Een volgende nuttige oefening is steppen: in de schaatshouding twee keer afzetten met het rechterbeen, daarna twee keer met het linkerbeen. Als je dat onder de knie hebt, probeer dan eens te schaatsen op één schaats: een geweldige oefening voor je balans. Vervolgens kan je vanuit het glijden de schaats proberen te sturen, dus niet door af te zetten in de richting die je op wilt, maar door je gewicht anders te verdelen.

Vooruitgang is erg afhankelijk van het beginniveau, een absolute beginner zal sneller vordering maken dan iemand met al enige ervaring.

Op welke soort schaatsen kan je het het beste leren?

Koop niet meteen de duurste schaatsen die je kan vinden. Leren schaatsen gaat het beste op scherpe lage noren met desnoods een hoge schoen, als je zwakke enkels hebt.

Dennis Schuurman is manager van de schaatsschool van Thialf Heerenveen. Met zijn jarenlange ervaring heeft hij honderden mensen het ijs op geholpen. Thialf staat bekend als de “schaatstempel” van Nederland, waar de beste schaatsers van de wereld hun eerste slagen met de schaats hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *