havermout trailfood dehydrator ontbijt

Havermout drogen als trailfood

Doorgaans wil je zo licht bepakt zijn als maar kan. Eén van de zwaarste dingen die je mee kan nemen is (naast water en bier) je eten. Gedroogd voedsel is dan een uitkomst: je gooit er wat kokend water overheen, roert een beetje en klaar ben je. Omdat ik vrij vaak ontbijt met havermout, heb ik vandaag een recept voor vlak na het wakker worden in de natuur: gedroogde havermout met banaan en pindakaas.

Havermout is toch al droog?

Havermout hoef je toch niet te drogen, dat is toch al droog? Ja dat klopt. Je kan het dus ook gewoon zo uit de verpakking meenemen op reis. Maar wil je er ook nog een beetje van kunnen genieten, dan is wat meer smaak een uitkomst. Daarom maak ik het klaar met melk, banaan en pindakaas. Super voedzaam en een stuk lekkerder dan havermout met water. Ik maak het dus eerst klaar, en droog het dan opnieuw.

Dit recept is voor één persoon. (ik ben een grote eter. Bovendien gaat er een hoop verloren bij het drogen.)
Materiaal:havermout drogen trailfood dehydrator ontbijt backpackersfood

Ingrediënten:

  • havermout (75 gram)
  • 1 banaan
  • 1 el pindakaas
  • 4 dl melk

Wat je moet doen

Prak de banaan fijn en warm het samen met de rest van de ingrediënten op tot een mooie havermoutpap die je zo zou willen opeten. Beleg de rekken van je voedseldroger met vellen ovenpapier en prik daar kleine gaatjes in. Dat is nodig om de warme lucht ook bij de onderkant van de havermout te kunnen laten.
havermout drogen trailfood dehydrator ontbijt backpackersfood
havermout drogen trailfood dehydrator ontbijt backpackersfood

Smeer de havermout uit over alle vellen. Zet je voedseldroger op 65 graden en laat hem 6 uurtjes lopen.
Haal de havermout er uit. Het zouden nu harde plakken moeten zijn, maar nog vochtig van binnen. Stop ze in de keukenmachine en verpulver het geheel tot kleine stukken. Verdeel dat opnieuw over de voedseldroger en laat het nog een uur of vier staan.
Haal opnieuw de havermout uit de machine, check of het droog is (zo niet, gewoon weer terug ermee) en stop het in vriezerzakjes.

de havermout opwarmen

havermout drogen trailfood dehydrator ontbijt backpackersfood

havermout drogen trailfood dehydrator ontbijt backpackersfoodDit geinige trucje gaat je afwas schelen: gooi gewoon een scheut bijna-kokend-water bovenop de droge havermout.
Doe het zakje dicht en masseer je eten vanaf de buitenkant van de zak lekker door elkaar. Een diepvrieszakje kan prima tegen kokend water, namelijk. Wees er alleen scherp op dat het zakje niet omvalt zodra je er water in giet. Laat de havermout een minuut of tien weken. Daarna kan je heerlijk eten, rechtstreeks uit het diepvrieszakje. Een ontbijt van 130 gram, en vrijwel gratis. Eet smakelijk!

Wat ontbijt jij onderweg? Dit was voor mij het eerste experiment met een voedseldroger. Heb je zelf lekkere recepten om te delen of goede tips? Deel ze hieronder: we horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *