peak district

Peak District – slapen in een grot

Overnachten in een grot is een bijzondere ervaring en levert een relaxte microadventure-ervaring op. Het Peak District in Engeland biedt meerdere geschikte grotten om je matje in uit te rollen, en is bovendien een prachtig gebied om in rond te lopen. In deze post lees je alles wat je moet weten over slapen in een grot in het Peak District, plus een paar uitstekende Nederlandse alternatieven!

Hob Thirst House Cave – Peak District

Deze open, vlakke grot met twee kamers ligt in Deep Dale in het Peak District. Een ‘Hob’ is een afkorting voor Hobgoblin: een soort kabouter of aardmannetje, die volgens de legende zorgde voor voorspoed op de omliggende boerderijen. Als men kapotte spullen zou achterlaten bij de ingang van de grot, zouden ze de volgende dag op dezelfde dag gerepareerd weer gevonden worden. Maar als hij kwaad was, werd de melk van de koeien op de boerderijen zuur.
Het Peak District staat bekend om dit soort volklore en legendes.

peak district

Je parkeert tegenover een steengroeve, waarna je ongeveer een half uur door een kloof loopt over losliggende stenen. Het is een mooie route, hoewel de groeve wel een bijzonder sfeer aan de omgeving geeft: overal hangen bordjes met waarschuwingen voor explosiegevaar, drijfzand en het feit dat een steengroeve geen speeltuin is.

Thirst House Cave ligt na een half uur hiken aan je linkerhand. Het is makkelijk te bereiken en biedt een mooi uitzicht over de kloof, én een tweede grot, die nets iets hoger aan de overkant ligt. Thirst House Cave heeft een goed begaanbare eerste kamer van ongeveer 30 meter diep, met daarna een erg smalle doorgang naar een tweede kamer. Daar ligt behoorlijk veel los gesteente en is afgesloten van daglicht. De vloer van de eerste kamer is vrij vlak, en biedt genoeg mogelijkheden om je matje uit te rollen. Wij hadden fantastisch weer en zijn bij de ingang, net onder de overhang gaan liggen, maar met slechter weer (het blijft Engeland, immers) biedt de grot perfecte beschutting. Voor het maken van een kampvuur in een grot moet je overigens wel met een paar dingen rekening houden.

Outdoor Bar in het Peak District

Ok: je moet je eigen drank meenemen, maar deze grot is dé perfecte outdoor bar! Met een plateau op leunhoogte, genoeg ruimte op de vlakke rots voor een fles gin en een paar bekers én een overhang voor het geval het slecht weer zou zijn, kan je hier prima een beetje tegen de grot aanleunen en je favoriete drankje drinken. Zoals we al vertelden tijdens ons microavontuur in Wales, is niet bier, maar iets sterkers zoals Gin (en tonic) je beste keus: je blijft warmer en het is lichter.
peak district

Slapen in een grot in Nederland

De enige plek in Nederland waar je met een beetje fatsoen een grot zou kunnen ontdekken, is Limburg. Het Savelsebos heeft een paar prachtige oude vuursteenmijnen (lees: grot) die zich uitstekend lenen voor een microadventure. Je zit wat dichter op de bewoonde wereld dan in het Peak District en je loopt wat meer kans mensen tegen het lijf te lopen, dus voorzichtigheid is geboden. Ons gratis eBook vertelt je alles wat je moet weten over wildkamperen in het Savelsebos: waar je moet zijn, waar je op moet letten en aan wie je toestemming moet vragen!

peak district

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *