pasta recept droger

Pasta voor onderweg: makkelijk, gezond en verdubbelde variatie!

Recepten voor pasta vind je overal op internet. Waarschijnlijk had je er zelf al minimaal tien van je moeder geleerd voordat je het huis uitging. Waarom dan een artikel met nog meer pastarecepten? Omdat we je vandaag gaan leren hoe je in een klap je complete pasta-repertoire  kan verdubbelen! Inderdaad: alles wat je tot nu toe wist over pasta en de recepten die je daarvoor klaar had liggen, kan je over een paar minuten twee keer tellen. We gaan namelijk pasta drogen. Dat maakt het niet alleen lichter (handig voor onderweg) en langer houdbaar (zelfs buiten de koelkast), het geeft ook een diepere smaak aan alle pastarecepten die je tot nu toe hebt gemaakt.

Pasta drogen?

Ja. Pasta drogen. En inderdaad: alle pasta die je in de supermarkt koopt is al droog, dus je hoeft letterlijk NIETS te doen aan de pasta zelf. Alleen de pastasaus krijgt een speciale behandeling. We hebben dat al eerder gedaan met chili con carne en havermout. Feitelijk hoef je alleen maar je favoriete pasta te maken, zonder daadwerkelijk pasta toe te voegen. De saus droog je vervolgens in een goede voedseldroger, je vermaalt het geheel als het droog is en doet het samen met droge pasta in een zakje. Wij hebben het makkelijkste recept voor pasta gebruikt om het voor te doen. Je kan het toepassen op elke denkbare pasta.

pasta recept pan

Ingredienten

  • 250 gram gehakt
  • 1 blik tomatenpuree
  • 1 blik gepelde of gezeefde tomaten
  • 3 tenen knoflook
  • 400 gram pastagroenten
  • 150 gram gedroogde pasta
  • Scheut wijn (optioneel)
  • Zout, peper en geraspte kaas naar smaak

Recept

Rul het gehakt tot het verkleurt, pers de knoflook en doe die er bij. Doe een minuut later de pastagroenten er bij. Roerbak het geheel een poosje totdat de groenten beginnen te slinken. Doe alle tomaatgerelateerde ingrediënten erdoor en eventueel een scheutje wijn voor de smaak (de alcohol verdampt). Doe er naar smaak wat peper en zout bij. Laat de pastasaus een poosje op laag vuur indikken. Heb je nou het gevoel dat de saus niet vloeibaar genoeg is, doe er dan een beetje bouillon of wijn (of allebei) bij. Als de saus klaar is kan je de kaas er doorheen roeren, maar die kan je ook los meenemen als je gaat kamperen, wildkamperen of op microadventure. Dat hebben wij namelijk gedaan.

pasta recept gedroogd

Maak een onderlegger voor in de voedseldroger van ovenpapier. Je kan een rek pakken en die op de kop op het papier leggen, om zo de omtrek af te tekenen met een stift. Die knip je dan uit en leg je in het rek. Vouw het vel een paar keer dubbel en prik er met een sate-prikker een flink aantal gaten in: dat helpt de pastasaus te drogen aan de onderkant. Smeer de pastasaus zo dun mogelijk uit over de vellen. Zet ze in de droger en laat hem een nachtje aanstaan op vol vermogen. De volgende ochtend zou het al flink droog moeten zijn, en kan je de plakken droge pastasaus zo van de vellen aftrekken. Het drogen heeft bovendien de smaak extra versterkt, zodat je pasta een extra diepe smaak heeft zometeen! Breek de plakken kapot, doe ze in de keukenmachine en vermaal het tot een poeder. Leg dat poeder nog twee tot drie uurtjes in de droger, en klaar ben je!

pasta recept op vuur

Doe vervolgens de helft van het poeder (moet ongeveer 150 gram zijn) met de helft van de droge pasta in een plastic zakje. Rol het goed en strak op, zodat er zo min mogelijk lucht in je zakje zit. Je hebt nu een goedkope, droge maaltijd die je eeuwig in de vriezer kan bewaren, en waar je bij de bever meer dan tien euro voor betaalt!

pasta recept bord

Pasta klaarmaken

Check voordat je gaat kamperen even wat de kooktijd is voor de pasta. Zo lang moet je gedroogde maaltijd namelijk hydrateren. Je kan een halve liter kokend water in het plastic zakje doen en na geroerd te hebben afsluiten. De warmte blijft redelijk goed in het zakje bewaard en je pasta wordt vanzelf gaar. Het spaart ook afwas. Je kan de inhoud van het zakje ook bij net zoveel kokend water in een pan boven een vuurtje doen en roeren totdat het klaar is. Nadeel: de afwas. Voordeel: iets gelijkmatigere verhitting boven het vuur. Na 7 tot 10 minuten (verschilt dus per pasta) heb je een al bestaand recept opgewaardeerd tot een recept dat niet alleen makkelijk en gezond, maar ook licht en voedzaam is, met de extra diepe smaak van het drogingsproces!

We hebben dit recept voor gedroogde pasta uitgeprobeerd tijdens ons microadventure in de Biesbosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *