paalcamping

Paalcamping-test: Weipoortse Vliet

Wie “buiten kamperen in het wild in Nederland” zegt, zegt bijna automatisch “Paalcamping”. Waarom? Omdat een paalcamping een plek is – aangewezen door staatsbosbeheer – waar je legaal wild mag kamperen. Echt wildkamperen kan je het dus niet meer noemen, maar vooruit: we snappen ook dat dit het meest dichtbij daadwerkelijk wildkamperen is dat Staatsbosbeheer ons kan laten komen. Maar is de paalcamping dan de ideale vooraf voor ons uitgezochte locatie voor een microadventure? Mogen we nu dus feitelijk legaal microavonturieren op met gelijkgestemden gedeelde plekken in Nederland? We namen de proef op de som en bezochten onze eerste Paalcamping: de Weipoortse Vliet, tussen Alphen aan den Rijn en Leiden.

een camping met een paal

Wat is een paalcamping nou precies? Nou, Staatsbosbeheer noemt het geen paalcamping meer, maar een vrije kampeerplek. Er staat soms een pomp waarmee je grondwater op kan pompen om je afwas mee te doen (of om door een waterfilter te halen en op te drinken), maar net zo vaak is het gewoon een kaal stuk bos waar je je tentje op mag zetten. Het idee is dat je binnen tien meter van de pomp moet blijven en na 72 uur weer weg moet zijn, anders begin je teveel op een zwerver te lijken. Dat is natuurlijk ook niet zo erg, want niemand kan zich 72 uur lang op hetzelfde stukje Hollandse bos vermaken. Toch?

paalcamping

paalcamping

Is dat nou leuk, een paalcamping?

Kijk, dat wilden wij dus ook weten. Dus we hebben er eentje dicht bij huis uitgezocht en zijn er met de auto naartoe gereden. We hadden gezorgd voor wat te drinken, een bivakzak (Renze), een hangmat met zelfgenaaide deken van de Marine (Arjen), een mooi gietijzeren pannetje, een eend en ontbijt. En snacks. En brandewijn.
Om positief te beginnen: de Weipoortse Vliet, de paalcamping waar wij waren, is een schoon, goed bijgehouden paalcamping met mooi de ruimte om te bivakkeren. Hoewel Staatsbosbeheer geen open vuur toestaat, hebben onze voorgangers daar duidelijk maling aan gehad en zijn flink aan het stoken geweest. Er liggen een paar mooie boomstammetjes om op te zitten, dus je kan er als wildkampeerder redelijk goed uit de voeten. ’s Nachts (en dan bedoel ik echt diep midden in de nacht) zou je bijna kunnen denken dat je echt mooi ver weg in de bossen zit verscholen.

Bijna. En dat brengt me meteen bij de verbeterpunten. De Weipoortse Vliet ligt pal naast de N11. Je hoort de he-le dag het verkeer langsrazen. Het ligt in een superklein, aangelegd stukje bos, ingeklemd tussen een weiland een een sloot (die sloot is wel weer mooi, trouwens).’s Nachts is het dus stiller op die provinciale weg, waardoor je – als het donker zou zijn – je in de vrije natuur zou wanen. Maar het is niet donker: je zit daar pal naast een kassencomplex die een enorme bak met licht in je gezicht zit te schijnen, waardoor het gemiddelde dagnachtritme aardig van de leg zou gaan.

Een microadventure op een paalcamping

En dan moeten we het nog hebben over of je een microadventure kan houden op een paalcamping. Een legale plek, vooraf uitgezocht, gedeeld met anderen die het eerder voor je hebben uitgezocht. Ik denk dat het ligt aan waar je voor gaat: zoek je de vrijheid, wil je gaan en staan waar je wil, jezelf laten verdwalen en wel zien waar je terecht komt? Komen op plekken waar vrijwel niemand anders komt? Geeft het niet-legale idee je een kick? Dan is een paalcamping zeer ongeschikt. Maar loop je het Sint Pieterspad en heb je gewoon een plek nodig om te tukken, wil je je survivalskills oefenen en maakt het je niet zo veel uit waar je dat doet, wil je graag binnen de kaders van de wet blijven, of is het primitief kamperen onder de sterren genoeg avontuur voor je? Dan is een paalcamping een prima optie. We hebben het al heel vaak gezegd: jij maakt zelf de regels. Jouw microadventure is zo avontuurlijk en primitief als je het zelf maakt, en wat je zelf prettig vindt.

Heb jij vergelijkbare, of juist hele andere ervaringen met een paalcamping? Deel ze hieronder! We zullen in de toekomst nog meer paalcampings testen, en daar kunnen we jouw ervaring goed bij gebruiken!

vind een paalcamping

Fotocredit: Stefan Kruithof & Sabrina van Noort

Comments 4

  1. Renze

   Bedankt voor de heads-up! Wel gek, want bij mij doet hij het wel gewoon. Ik zal in de gaten houden of meer mensen er last van hebben.

  1. Renze

   Bedankt voor de tip Sybren! Dat ziet er inderdaad lekker rustiek uit. Zie ik nou goed dat je eerst over prikkeldraad moet klimmen om bij de kampeerspot te komen, of lijkt dat zo?

   Insider-tip: heel binnenkort kan je hier meer verwachten over microadventures in Twente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *