Lopen langs de Lakes: Ullswater

Wie een fantastische tweedaagse hike wil doen door het Lake District, moet kiezen voor een rondwandeling om Ullswater. Deze hike is perfect voor een weekendje weg, niet al te zwaar en goed bewegwijzerd. In deze post lees je alles wat je moet weten over hiken langs Ullswater: hoe je er komt, waar je parkeert, wat de hoogtepunten zijn en waar je op wilt letten.

 

Ullswater

Ullswater ligt in het noord-oosten van het Lake District en is goed te bereiken vanuit Manchester. Het wordt door veel mensen beschouwd als het mooiste meer in het Lake District. Ullswater is een ‘lintmeer’ (langwerpig), en omdat drie verschillende gletsjers verantwoordelijk zijn voor het uitgraven van het meer in de ijstijd, heeft het min of meer de vorm van een ‘z’ gekregen. Aan de zuid-westoever ligt het dorp Glennridding. Het grootste dorp van het meer, en voor velen de uitvalsbasis voor bergavonturen in de omgeving. Je vindt hier veel hotels, jeugdherbergen en trouwlocaties. Helemaal aan het noordelijkste puntje ligt Pooley Bridge. Een veel kleiner dorpje met een paar pubs en winkeltjes. Verder vind je een paar gehuchtjes en openbare parkeerplaatsen langs de oost- en westoevers. Hoewel die maar weinig voorstellen, loopt het hier in de zomer behoorlijk vol met berg-enthousiastelingen; accomodatie vooraf reserveren is dan ook geen overbodige luxe!

ullswater 2

Ulsswater Way

Hoewel vrijwel iedereen begint bij Glennridding, is het een veel beter idee om daar je overnachting te plannen, en de auto aan de andere kant van het meer te parkeren: bij Pooley Bridge. De in 2016 aangelegde ‘Ullswater Way’ is een aangelegde route die om het meer heen leidt, en begint (of eindigt) op de parkeerplaats. De meest uitdagende route voert over de heuvels aan de noordkant van het meer, en is waarschijnlijk de beste keuze voor je eerste dag. Eén van de eerste hoogtepunten van de route is de oude overblijfselen van een Romeins fort: ‘Maiden Castle’. Er is weinig van over (niks, eigenlijk), maar het is het eerste mooie uitkijkpunt over de regio. Daarna kom je via verschillende pieken en dalen bij een Aira Force: een waterval waar een parkje omheengebouwd is.

ullswater-way-map2

De laatste vijf kilometer, vanaf Aira Force, loop je relatief saai, want vlak, en langs de weg en de oever van Ullswater door naar Glennridding.

 

De volgende dag kan je drie dingen doen: je kan langs de zuid-oostkant terughiken naar Pooley Bridge, wat een hele mooie hike is, of je pakt èèn van de ‘Ullswater Steamers’ om een deel of de hele route via het water af te leggen. De steamers zijn een paar honderd jaar oud en lopen inmiddels op diesel, maar bieden voor ongeveer 12 pond een uniek perspectief over Ullswater en de heuvels eromheen. De steamer kan je afzetten bij Howtown (daarmee sla je de helft van de wandeling over), of helemaal doorvaren naar Pooley Bridge. Je zou jezelf ook weer bij Aira Force kunnen laten droppen.BV_Summercampaign_Zanox_Email_House6_500x500

Protip: ga er bij Howtown uit. Vanaf Howtown is het een relatief eenvoudige maar mooie wandeling terug naar Pooley Bridge, die je langs een oude steencirkel leidt die de naam ‘The Cockpit’ draagt.

 

 

Upscaling

Als je de rondwandeling te laf vindt, kan je vanuit Glennridding de Helvellyn, de op-twee-na-hoogste berg van Engeland beklimmen.

ullswater1

Materiaal

Wat je mee wil nemen is een beetje seizoensafhankelijk, maar minimaal A/B-schoenen is zeker aan te raden. Wij zijn hier in februari geweest, en dat had als voordeel dat er vrijwel geen andere mensen waren. Er lag gelukkig niet al te veel sneeuw, anders waren vooral de afdalingen een stuk uitdagender geworden. Onze tocht werd alleen wel flink bemoeilijkt door de moerassige omstandigheden. Met flinke regelmaat moesten we tot onze knieen door de modder waden. We waren achteraf blij dat we onze wintersport-gear hadden aangetrokken: wel zwaar, maar waterdicht en warm.

 

 Accomodatie

Top-end: Inn on the Lake

Redelijker geprijsd: Glennridding House

Betaalbaar en gezellig: The White Lion Pub

 

Wonen en Werken in Engeland

 

Parkeerplaatspostcodes voor navigatiesystemen

Pooley Bridge: CA10 2NE

Glennridding: CA11 0PD

 

Treinkaartjes (naar Penrith): https://www.thetrainline.com/

(let op: treinkaartjes werken in Engeland hetzelfde als vliegtickets: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper)

 

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *