konijn klaarmaken

Konijn klaarmaken: van schoonmaken tot sudderpan

Met een aantal vrienden organiseren we elk jaar iets dat we “slachtdag” noemen. Het klinkt een stuk nasty-er dan het is: er komt bijvoorbeeld helemaal geen slachten bij kijken. We halen (elk jaar een ander) dier bij de jager of poelier, waar nog helemaal niets mee gebeurd is, anders dan dat het dood is. Van het villen (of plukken) tot het klaarmaken doen we allemaal zelf. Het idee is dat het ons dichter bij ons vlees brengt: we herkennen wat er op ons bordje ligt. We hebben het immers zelf schoongemaakt. En veel biologischer dan dat kan je het niet krijgen! En konijn klaarmaken, zo hebben we geleerd, is makkelijker dan je zou denken.

 

Konijn villen – manier 1

 

konijn klaarmaken
Er zijn meerdere manieren om een konijn te villen. We bespreken er hier drie. De meest voor de hand liggende methode is de methode die je ook zou toepassen bij een haas (of een ree, zelfs: bijna hetzelfde): hang het dier op aan de achterpoten door een snee tussen de pees en het bot te maken. Die pees is hartstikke sterk, dus dat blijft wel hangen. Snij het vel vervolgen los boven de knieën. Maak een inkeping van daar tot aan de staart, die je rondom los snijdt. Je kan dan het hele velletje van de knietjes tot de nek lostrekken. Snij de kop er af en je konijn is gevild! Maak vervolgens een kleine inkeping in het buikvlies, maar wees voorzichtig dat je de ingewanden niet raakt, want dan besmet je het vlees met allerlei gorigheid en kan je het konijn weggooien. Snij de anus los en trek alle ingewanden in één keer los. Beetje ranzig, maar voor alles een eerste keer.

Konijn villen – manier 2

konijn klaarmaken
Een konijn klaarmaken kan ook sneller: maak een inkeping over het hele buikje (van de keel tot onder de navel) en trek het hele vel er af alsof het konijntje een onesie aanheeft. Je kan het ook zo van de pootjes afstropen, maar makkelijker is de ellebogen en de knieën er af te hakken om het jezelf makkelijker te maken. Verwijder de kop en de ingewanden op dezelfde manier als methode 1.

Konijn villen – manier 3

Dit is de superlompe, niet-geschikt-voor-kinderen-manier. Ik heb het zelf nooit geprobeerd omdat ik denk dat het nogal makkelijk fout kan gaan en ik geen 50 konijnen klaar heb liggen om op te oefenen. Dit filmpje spreekt voor zich. Helaas is de voice-over amper te verstaan.

Konijn klaarmaken: het recept

Voor deze gelegenheid hebben we een heerlijk recept van BBQ-NL gebruikt. Een geweldig blog waar je fantastische barbecue-recepten kan vinden. Zeker een bezoekje waard! Ze waren zelf minder enthousiast over dit gerecht, maar wij vonden het heerlijk. Het onderstaande komt rechtstreeks van hun blog. Dit is wat je doet:

Ingrediënten:
1 konijn in vijf stukken (ik had drie grote poten)
peper
zout
mosterd (smaak naar keuze)
tien plakjes ontbijtspek
wat wortelen, selderij en knoflook
1/2 kop vleesbouillon

Bereiding:
konijn klaarmaken
Het konijn een tweetal uren voor het klaarmaken uit de koelkast halen zodat het op kamertemperatuur op de bbq kan. Smeer het konijn in met mosterd. Wikkel twee á drie plakjes spek om ieder stuk konijn.De barbecue klaarmaken voor indirect grillen op een temperatuur van 140 C.
Het konijn weg van het vuur leggen en anderhalf uur laten garen. Het eerste half uur wat rookhout gebruiken. Ondertussen de groenten en de knoflook in stukjes snijden en met de vleesbouillon mengen.
Op een stuk zilverpapier het groentemengsel leggen, de gegaarde stukken konijn erop en overgieten met wat vleesbouillon.
De stukken inpakken en nog een uurtje op 140 C op de terug op de barbecue.

En jij?

Heb jij een andere/betere manier voor het klaarmaken van een konijn? Een lekkerder recept? Een betere manier van konijn villen? Laat hieronder een berichtje achter, we horen graag van je!
Follow my blog with Bloglovin

Comments 4

 1. ed

  konijn is lekker. Nadat ik bij een poelier enkel bouten uit de vriezer kon krijgen waarvan er een iets ‘te adelijk’ was, Ben k toch maar overgestapt op vers konijn. Soms kom je ze tegen als ‘roadkill’, maar dat doe ik enkel als ze nog leven en gewond zijn.
  Ik heb een paar vleeskonijnen rondlopen, puur voor de slacht.
  geef toe dat ik er ook wel eens een gestroopt heb. Geen strik, gewoon met een luchtbuks

 2. ed

  stoven in rode wijn met tij en laurier uien en knoflook. is een Spaans landelijk recept geloof ik. simpel, makkelijk, lekker

 3. Lodewijckx

  Beste,

  Ik kweek mijn konijnen zelf, een volledig tuinhuis als slaapplaats, veel aparte ruimtes, klimmen kan voor de grotere konijnen. Vrije uitloop over 30m2 terras met speeltuigen, buizen, kartonnen dozen en open hokken. Voedsel: hooi, biks en verse groenten die verstopt worden door de kids, plezierig om ze te zien zoeken. Ik heb één ram, een haaskonijn, en drie voedsters. Nooit dierenarts nodig gehad. Binkys à volonté, gelukkige dieren.

  Slachten doe ik zelf met een luchtbuks, 1 kogeltje, instant dood. Zie Utube kill rabbit, ter info, dat ben ik niet.

  Voorbereiden doe ik als volgt: kop en helft van de poten afhakken, op de buik leggen en in het midden van de rug een insnede. Daarna met beide handen de pels eraf trekken. Ingewanden eruit halen en proper spoelen.

  Favoriet gerecht :

  Ui
  Look
  Pruimen
  Konijn in stukken
  Bouillonblokje
  Spekblokjes, 2 pakjes van Lidl
  Verse tijm en laurier
  Bruine suiker

  Konijn inbloemen en in boter aanbakken tot mooi gekleurd is, spekblokjes aanbakken.

  Look, ui en pruimen aanstoven, konijn en spek erbij, dan water tot alles onderstaat, 1 bouillonblokje erbij. Sudderen op laag vuur.
  Als alles supergaar is, vlees valt van bot, dan afwerken met verse tijm en laurier, schepje bruine suiker, eventueel beetje sausdikker.

  Koude leffe, paar goede vrienden en genieten maar.

  PS wij eten 3 keer per week vlees, meestal wild, konijn of gevogelte. Mijn zonen, 12 en 14, helpen met alles. Wij respecteren de natuur en vinden dat de vleesindustrie leed berokkent aan dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *