Eend plukken

How-To Voor Avontuurlijke Smulpapen Met Een Sterke Maag

Elk jaar zie ik ze weer in een luxe doosje in de schappen van Albert Heijn of Jumbo liggen. Het is alsof ze naar me schreeuwen: Pak mij! Pak mij! Mijn handen worden klam en het water loopt me gelijk in de mond. Ja, ik ben liefhebber van lekker eten en zo’n lekker stukje vlees kan ik bijna niet laten liggen. Ik heb het hier over die heerlijke eendenborstfilets. De enige reden dat ik ze niet meeneem is dat ik dan weet dat het jachtseizoen geopend is en het dus tijd is om naar de poelier te gaan en een paar eenden te kopen.

Zelf eend plukken moeilijk?

Wij vinden het heerlijk om met ons eigen eten bezig te zijn. Op die manier weet je wat je eet en hoe de natuur in elkaar steekt. Het is een hele andere beleving als je een eend aan het plukken bent dan wanneer je het plastic van de verpakking lostrekt. Het is eenvoudiger dan je denkt en echt iedereen kan het. Als je nog nooit je eigen vlees hebt bereid van begin tot eind, dan raad ik je ten zeerste aan dit binnenkort te doen!

Benodigdheden voor eend plukken (dit heb je al in huis)

1. Eend: Ok, dit heb je misschien niet op de plank liggen. Ken je een jager, bel hem op en vraag of je een paar eenden van hem kan kopen. Ga anders naar de poelier (in iedere stad heb je er meerdere) en vraag naar een eend die nog in de veren zit. Tip: bel van tevoren. Soms hebben ze alleen geplukte en schoongemaakte eenden, maar kunnen ze op bestelling wel aan eend in veren komen.

2. Emmer met vuilniszak: In dit geval geldt hoe groter de emmer is hoe beter, maar een gewone huis-tuin-en-keukenemmer volstaat ook. De vuilniszak erin is vooral heel handig, omdat je dan achteraf alle veren in één keer in de vuilniscontainer kan gooien.

3. Scherp mes: Plukken doe je met je handen, de veren en poten verwijderen met een scherp mes. Daarnaast heb je het mes ook nodig om de ingewanden eruit te halen.

4. Brandspiritus: Dit heb je nodig om de eend te laten ‘zingen’. Na het plukken blijft er altijd wat dons en kleine haartjes achter die je in een vlam wegbrandt. Je hebt maar weinig nodig, begin met een eierdopje. (Disclaimer: wees voorzichtig met vuur! Kun je niet met brandspiritus en vuur omgaan, ga dan naar de Albert Heijn of Jumbo).

5. Vuurvast bakje: Hierin doe je de brandspiritus en steek je in brand. Dit bakje hoeft niet groot te zijn. Een schone asbak zou bijvoorbeeld prima volstaan.

6. Water: Als je helemaal klaar bent met plukken en schoonmaken spoel je de eend van binnen en buiten goed af alvorens deze de pan in gaat. Het meest ideale is om dit onder de lauwwarme keukenkraan te doen.

En nu?

Je hebt een eend gekocht en alle benodigdheden in huis, maar dan. Om je op weg te helpen hebben we onderstaande video gemaakt van onze laatste eenden-pluk-middag. Na het bekijken van deze video weet je precies hoe ook jij een eend kan plukken. Doe dit overigens snel, want het jachtseizoen voor wilde eend eindigt op 31 januari!

Vragen over eend plukken?

Heb je nog vragen over het plukken en schoonmaken van een eend? Laat het ons dan weten in een reactie onderaan deze pagina. Als je besloten hebt om ook zelf een eend te gaan plukken, dan ontvangen we hier graag foto’s of videomateriaal van! En laat vooral weten wat je van het eend plukken vond!

Veel plezier en eet smakelijk!

Comments 2

 1. ed

  Duidelijk.
  Wat de vleugels en de nek betreft, een bijltje of een wat groter mes en een flinke klap op de achterkant gaat wat sneller.

  Vond net een aangereden eend, die is nu avondeten

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *