chili recept camping backpacking hiking gezond eten

Gezond eten op avontuur: gedroogde chili

Onderweg vind je dat je maaltijd moet smaken, maar je moet ook een beetje gezond eten. Laten we eerlijk zijn: je loopt de hele dag kilometers ver door de natuur, probeert een beetje bewust met je omgeving om te gaan en wordt enthousiast van een mooi vergezicht of een fijn vogelconcertje, maar dan wel ’s avonds vette varkensworst of chemische meuk uit blik naar binnen duwen?

Gezond eten?

Met een beetje moeite kan ook jij gezond eten op avontuur. Koop allereerst een dehydrator. Dat is een apparaat waarmee je voedsel kan drogen. We hebben er ook al eens een ontbijtje mee gedroogd. Waarom wil je dat? Omdat het je in staat stelt al het vocht (en dus gewicht) uit je maaltijd te trekken. Niet alleen worden je maaltijden een stuk lichter (ongeveer 150 gram per portie), het wordt ook nog eens enorm lang houdbaar. Het grote voordeel is dat je geen zware blikken met vrij chemische maaltijden meer mee hoeft te zeulen, en je kan letterlijk alles drogen in een voedseldroger, dus lekker en gezond eten gegarandeerd!

Gedroogde chili

Dit is wat je moet doen: maak een lekkere chili zoals je die zelf ook altijd zou maken. Je kan Allerhande recepten opzoeken, of de volgende basis gebruiken om op te variëren.

Ingrediënten

 • – kidneybonen
  – 250 gram gehakt
  – 2 paprika’s
  – drie tomaten
  – twee uien
  – drie teentjes knoflook
  – pakje gepelde tomaten

 • ingredienten gedroogde chili

Recept
Snij de tomaat, uien, knoflook en paprika in kleine stukjes. Rul het gehakt en voeg één voor één de ui, knoflook, paprika en tomaat toe. Ik heb er ook nog wat wijn bij gedaan. Gewoon omdat dat lekker is. Doe er dan wat gepelde tomaat bij en laat het een poosje inkoken. Laat de kidneybonen de laatste minuten meesmoren.
gezond eten op avontuur chili con carne recept
Chili con carne drogen
Knip van ovenpapier een velletje die je op de droogrekken van je voedseldroger kan leggen. Protip: prik er vast gaatjes in, dan kan er ook droge lucht bij de onderkant van de chili. Smeer de chili zo dun mogelijk over de rekken uit en laat de droger voor een uur of acht lopen op 75 graden. Ik ben gewoon gaan tukken, dus wellicht zou het ook wel korter kunnen. De chili komt er dan als droge plakken uit. Breek die plakken kapot en doe ze in de blender. Probeer er een zo fijn mogelijk poeder van de maken en smeer dat opnieuw uit over rekken. Zet de droger nog een uurtje of twee aan. Doordat je het fijnmaalt komt er veel meer droge lucht tussen de korrels, waardoor het sneller en beter droogt. Bovendien mengt het bij het bereiden veel beter met het water.
Doe het droge poeder nu in een vrieszak en bewaar het tot je avontuur in de vriezer. Daar kan je het echt heel erg lang bewaren.

Gedroogde chili klaarmaken
Neem je superlichte, gezonde maaltijd mee op avontuur. Als je een vuurtje hebt gemaakt kan je een klein litertje water in een pan boven het vuur opwarmen. Kookt het? Gooi dan het poeder erbij. Laat het tien minuutjes doorkoken, voeg een beetje geraspte kaas toe (naar smaak), en genieten maar! Eet smakelijk!

We hebben dit recept voor gezond eten met gedroogde chili uitgeprobeerd tijdens ons microadventure in de Biesbosch.

Lijkt je dit lekker? Heb je zelf (betere) ideeën over gezond eten op avontuur? Deel je ervaring (en foto’s) vooral hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *