fire pit

Fire pit maken 101

Een fatsoenlijke fire pit maken is één van de mooiste dingen die je kan doen op een microadventure. Niet alleen is het leuk om te doen, het heeft ook nog eens een flink aantal praktische voordelen. Een fire pit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je vuur niet van kilometers afstand gespot kan worden door iemand die zou kunnen vinden dat je op die plek helemaal geen vuur mag maken. Bovendien vormt een goed gevormde fire pit een uitstekende basis om je pannen op te zetten, zodat je comfortabel kan koken. In dit artikel leggen we je eigenlijk niet uit hoe jij een fire pit kan maken (een ‘pit’ is immers een gat in de grond), maar eerder een fire ‘mountain’: wij hebben de klassieke Dakota fire pit namelijk gepimpt tot een bovengronds oventje. Hier lees je hoe:

Voor een bovengrondse fire pit heb je nodig:

  • Schepje
  • Handschoenen
  • Klei in je directe omgeving
  • Takken of latjes

Een geslaagde fire pit valt of staat met een goede zuurstofcirculatie. Het eerste waar je aan moet denken is een gat aan de onderkant waar de zuurstof naar binnen kan komen. Trek een sleuf met je hak, of graag er één met een schepje.

fire pit

Gat voor zuurstoftoevoer onderin de fire pit

 Fire pit kleien

Zoek vervolgens een mooie voorraad klei. Wij hebben deze fire pit gebouwd toen we op microadventure in Friesland waren, dus aan water – en dus rivierklei – geen gebrek. Gebruik je schep om de klei uit de over te trekken. Hoe dichter je bij het water komt, hoe zachter en kneedbaarder de klei zal zijn. Het is aan te raden om met iets hardere klei te beginnen, aangezien de rest van de fire pit er op zal leunen. Leg een paar dunne takken of een latje over de zuurstofsleuf die je hebt getrokken, en verdeel de klei gelijkmatig in een mooie cirkel van ongeveer 30 centimeter in diameter. Handschoenen zijn daar erg fijn bij.
fire pit
Bouw steeds een nieuwe ring bovenop de vorige, en zorg dat die diametertechnisch steeds iets kleiner is dan de vorige. Zo krijg je het schoorsteenvormpje dat je nodig hebt.

fire pit

Bouw lagen van steeds kleinere cirkels klei op elkaar.

Naarmate je fire pit hoger wordt, zal je zachtere klei willen gebruiken. Daardoor wordt hij wel iets zwaarder. Takjes en latjes tussen de klei steken helpt om het stevig en stabiel te houden. Als je graspollen meetrekt uit de klei, laat die dan vooral zitten: ze zorgen voor extra stevigheid.

fire pit

Pollen, takken en latjes zorgen voor extra stevigheid

Je fire pit moet de vorm van een omgekeerde trechter hebben. Zo zal je vuur zo meteen goed zuurstof aantrekken en ben je verzekerd van een goed werkend oventje.

De fik er in

Nu is het tijd voor het mooiste gedeelte: het vuur mag aan! Hoewel de verleiding natuurlijk groot is meteen de fik er in te gooien, is het verstandig om eerst met een relatief klein vuurtje te beginnen. Dit helpt om de klei gelijkmatig te drogen, waardoor hij steviger wordt. Je wilt niet dat je pannetje nasi door je fire pit heen zakt omdat hij slecht uitgedroogd is.

fire pit

Laat je fire pit voorzichtig droogbranden

Je zult merken dat heteen fire pit maar twee standjes heeft: uit, of super-aan. Omdat een goed gebouwde fire pit goed zuurstof aanzuigt, kan je er een heel goed brandend, superheet vuur in maken. Een laag vuurtje is erg moeilijk in stand te houden.

fire pit

Na een uurtje zou je er een pannetje op moeten kunnen zetten en op kunnen koken. Heb jij ook wel eens een fire pit gemaakt? Wat waren jouw ervaringen? Deel ze hieronder bij de comments!

 Nu voor mobiel: De 7 mooiste locaties voor een microadventure!

Wij hebben deze fire pit gebouwd terwijl we op microadventure waren: kleine avonturen op loopafstand. Wil je daar meer over weten? Download gratis ons eBook “de 7 mooiste locaties voor een microadventure”. Helemaal geoptimaliseerd om op je iPhone, iPad of android te lezen!
  • Wij hebben deze fire pit gebouwd terwijl we op microadventure waren: kleine avonturen op loopafstand. Wil je daar meer over weten? Download gratis ons eBook “de 7 mooiste locaties voor een microadventure”. Helemaal geoptimaliseerd om op je iPhone, iPad of android te lezen!

Comments 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *