dutch oven recepten CINNAMON ROLES

Dutch Oven Recepten: Cinnamon Rolls

Samen met onze vrienden van Buitenkookproducten.nl geven we deze zomer een Dutch Oven weg! Uiteraard onderwerpen we hun producten eerst aan een grondige test, voordat je kans maakt om er één te winnen. Op deze site vind je de komende tijd dan ook allerlei heerlijke Dutch Oven recepten.

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is eigenlijk een gietijzeren braadpan, maar dan zwaarder en totaal niet geschikt om daadwerkelijk op het gasfornuis te zetten. Dat is ook niet de bedoeling; je hangt hem boven het vuur of zet ‘m in de kolen. Daarmee is het en hele leuke manier om de lekkerste outdoor-gerechten klaar te maken, en laat je aan je vrienden zien dat je het standaard grillen op de barbecue inmiddels ontstegen bent. De meest uiteenlopende Dutch Oven recepten zijn denkbaar: van een stoofpot en soepje (met een driepoot boven een open vuur), tot taarten, pulled pork & chicken en brood.

Een Dutch Oven wordt gemaakt door gesmolten ijzer in een mal van samengeperst zand te gieten. De Hollanders deden dat net iets eerder dan de Engelsen, dus toen het ding werd geëxporteerd naar Amerika, werd het door iedereen “Dutch Oven” genoemd. Pioniers en cowboys droegen ze bij zich en maakten er dagelijks hun Dutch Oven recepten mee klaar. Door de pootjes aan de onderkant komt er zuurstof bij de kolen die je er onder zet, en door de opstaande rand op het deksel blijven de kooltjes netjes op het deksel liggen.

 

Dutch Oven Recepten #1: Cinnamon Rolls

We gaan Cinnamon Rolls (kaneelrollen) met blauwe bessen maken. Dit was de allereerste van de Dutch Oven Recepten die we hebben geprobeerd, dus het was even spannend. Het leuke was dat dit eens niet een vleesgerecht was, en dat de hele buurt naar zoete broodjes ging ruiken: heerlijk!

 • Ingrediënten

  75 gr bruine basterdsuiker
  25 ml gesmolten boter/margarine

  handvol blauwe bessen

  1tl kaneel
  35 gr rozijnen
  250 gr bloem
  1 el suiker
  2 tl bakpoeder
  1 tl zout
  60 gr boter
  90 ml melk

 •  Dutch Oven Recepten Cinnamon Rolls

Voorbereiding

Smelt de boter in een pan, meng dat met de basterdsuiker, kaneel en rozijnen in een kom. Doe de blauwe bessen in de pan waar je zojuist de boter in gesmolten hebt. Voeg na een minuutje een restje basterdsuiker toe en blijf roeren totdat de bessen uit elkaar vallen. Voeg dat ook toe aan het mengsel en zet even opzij.
Dutch Oven Recepten Cinnamon Rolls Vulling

Meng de bloem, suiker en bakpoeder met het zout.
Snij de boter in kleine blokjes en voeg het toe. Kneed het geheel door elkaar. Voeg de melk in een keer toe, en roer tot het een plakkerige massa wordt. Rol daarna het deeg uit tot een vierkante plak.
leg nu het mengsel met de kaneel en de bessen er op en verspreid het over de lap. Probeer het een beetje gelijkmatig te doen en ook goed de hoeken te vullen. Rol de lap nu op en plak de rand goed dicht. Snij de rol nu in plakken van ongeveer 5cm dik.
Warm een half “schoorsteentje” aan briketten op. Je hebt er ongeveer 20 nodig.

Bereiding

We gaan er even van uit dat je de Dutch Oven al ingebrand hebt. Zorg dat de Dutch Oven een beetje ingevet is (gebruik zonnebloemolie). Leg acht hete briketten onder de Dutch Oven, verdeel ze mooi onder de bodem. Leg de Cinnamon Rolls in de pan, doe het deksel er op. Leg nog eens twaalf briketten op het deksel en laat het twintig minuten staan. Trek het deksel er af, haal je cinnamon rolls er uit, laat ze vijf minuten afkoelen en genieten maar!
Dutch Oven Recepten Cinnamon Rolls

Win je eigen Dutch Oven!

Wil jij deze Dutch Oven in je eigen tuin, of mee op je volgende avontuur? Bedenk (of zoek op, je zit nu toch op internet) het lekkerste recept dat jij graag zou willen bereiden in een Dutch Oven. Post het voor 22 juli op onze facebookpagina. Wij kiezen de lekkerste Dutch Oven Recepten en proberen ze uit. Valt jouw recept het meest in de smaak? Dan sturen we je meteen deze fijne Dutch Oven van Buitenkookproducten.nl naar je op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *