biesbosch griendwerkershut

De biesbosch heeft misschien wel de mooiste camping van Nederland

De Biesbosch. Een van de grootste, en zeker een van de mooiste Nationale Parken in Nederland. Het ligt vlak naast Dordrecht, dus tussen Rotterdam, Den Bosch, Breda en Utrecht in. Een prachtige plek binnen handbereik, die zich ook nog eens uitstekend leent voor wildkamperen. Eigenlijk mag je het geen wildkamperen noemen, want de griendwerkershut die ze in de Biesbosch hebben neergezet is een officiële paalcamping: een stuk natuur met geen enkele voorziening, maar waar je wel legaal mag kamperen. Er zijn er ongeveer 40 van in Nederland, maar de mooiste is toch wel hier, in de Biesbosch.

 

Paalkamperen in de Biesbosch

Een griendwerkershut is een hut waar griendwerkers in tukken. Griendwerkers waren zo’n 150 jaar geleden druk met het snijden van bies (een soort wilgentakken), waar weer hoepels van gemaakt werden om de duigen van tonnen bij elkaar te houden. De Biesbosch was een groot bos vol met bies (vandaar de naam), en dus werkten de griendwerkers veel in de Biesbosch. De bodem was alleen een drama om doorheen te lopen. De grienden, waar de bies op groeide, waren vochtige stukken net-geen-moeras, waar je met je negentiende-eeuwse-schoenen voortdurend natte voeten haalde. Het was vrij lastig om die grienden te bereiken, dus de griendwerkers namen elke maandagochtend de boot naar de Biesbosch, en gingen vrijdag pas weer terug naar huis. Voor de tussenliggende nachten maakten ze hutten waar ze met z’n allen in tukten: de griendwerkershutten.500x500_zanox_brussel_nl_nl_

In juni 2008 is er een replica van zo’n hut gebouwd aan de rand van de Biesbosch. Er staan vijf raamwerken van bedden en een tafel in. Alles is verankerd in de vloer. Je kan er – als je je eigen slaapspullen meeneemt – gratis overnachten. Waarschijnlijk is het populair in de zomer, maar wij zijn er hartje winter geweest. Het vroor dat het kraakte, maar het zonnetje scheen ’s ochtends wel, en dan is dit een prachtige plek om te zijn. We voelden ons halve griendwerkers omdat het ontzettend drassig was en we flink moesten werken om onszelf warm te houden (protip: vuur en gluhwein). Iemand had zo’n zilverfolie-ding achtergelaten, waarmee je wel eens mensen omwikkeld ziet bij hardloopwedstrijden die dan net iets teveel hooi op hun vork hebben genomen. Dat hielp: de term ‘maak van een koud mannetje een goud mannetje’ die we ooit leerden van een training bij Defensie, zijn we niet vergeten. Dus hebben we ons eens lekker in folie gewikkeld. Ongelooflijk hoe goed dat helpt!

We waren vooral ook erg blij met een dak boven ons hoofd vanwege de drassige bodem. We hadden er niet aan moeten denken om met ons matje een halve meter weg te zakken in de modder.

biesbosch zonsopgang

Mes kapot

Alles was nat, dus ook al het hout. Omdat we toch een vuurtje nodig hadden voor ons eten, moesten we het natte hout kloven, zodat we bij het binnenste gedeelte konden komen, wat hopelijk droog zou zijn. Echte mensen doen dat met een bijl, maar dat vinden we toch iets survivallig dan we tot nu toe zijn. Mijn mes moest er dus aan geloven, en die heeft dat avontuur helaas niet overleefd. Tot ons grote plezier zijn we daarop door Smederij Atelier Alkmaar uitgenodigd om nieuwe messen te komen smeden, en dat gaan we binnenkort met veel plezier doen!

Gedroogde pasta

Alleen maar een beetje op een locatie zijn en daar dan gaan zitten wachten tot je weer naar huis mag, is niet zo leuk. Dus wij proberen altijd nieuwe recepten, skills of “life hacks” uit. We halen ze van social media (facebook, pinterest), televisie (Bear Grylls: werken zijn skills nou ook in het echt?) of we krijgen tips van jullie! Dit keer hebben we een aantal recepten uitgeprobeerd.

Het avondeten bestond uit gedroogde pasta. In de video zie je een paar fragmenten voorbij komen van hoe we dat boven het vuurtje hebben klaargemaakt. Wil je nou precies weten hoe dat moet en hoe dat smaakt? Goed nieuws: het recept staat ook gewoon op deze site!

biesbosch kamperen koffie

Scrambled eggs

Als ontbijt hebben we een voedzaam en gezond eitje gemaakt, die we op een bijzondere manier hebben ingepakt. Het recept vind je hier, maar tot die tijd een schot voor de boeg: vijf eitjes, een tomaat, uitje, knoflook, melk en een bak aan spinazie in de blender; overgieten in een fles, eventueel bewaren in de vriezer en lekker in een pannetje gieten als je op pad bent: lekker, voedzaam en gezond!

Gedroogde chili

We hadden allang geen honger meer, maar we hadden nu eenmaal een berg voedsel mee om testen of het geschikt was als trailfood, dus ook de bonen moesten er aan geloven. Met een voedseldroger kan je hele maaltijden uitdrogen tot ongeveer 150 gram, en daarna weer hydrateren tot een volwaardige pot voedsel. Deze gezonde, gedroogde chili is daar een uitstekend voorbeeld van: door gewoon een normale chili con carne te maken en die te drogen en te vermalen, hebben we een lichte en voedzame maaltijd mee kunnen nemen. Klik de link voor het recept!

Wildkamperen in de Biesbosch

De locatie is prachtig. Wij gaan zeker nog een keer terug naar deze paalcamping, maar dan wel als het iets warmer is. Ben je op zoek naar een mooie winterlocatie voor je buitenavontuur, dan is deze griendwerkershut in de Biesbosch zeer zeker geschikt. Een dak boven je hoofd, picknicktafel en vuurkorf bij de hand, en een frame om je matje op uit te rollen. Het is dat we ons gratis e-book “de mooiste locaties van Nederland” al geschreven hebben, anders had deze er zeker ook in gestaan! Credits voor Henk van Dillen, die ons op het idee heeft gebracht!

Comments 3

  1. Robert

    Leuk om jullie filmpje te bekijken. Zelf ben ik hier afgelopen voorjaar ook geweest. Zie de link voor mijn korte verslag.

  2. Jan de Beij

    Het terugkomen van de bonen in de Chili con Carne wil nog wel eens moeizaam verlopen. Zelf maak ik altijd Chili con Carne saus (ui, knoflook, tom. puree, gehakt, tomaten, blikje champignons.) Drogen en mixen met noedels. Die hebben niet zo’n lange kooktijd. Boterkuipje met sla, stengeluitje, tomaat, augurk, stukje paprika.
    E.e.a bestrooien met Zwitserse kaas, die ook op de crackers voor de lunch gebruikt kan worden. Smullen maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *